Дистанційне Навчання В Україні Що Це Та Як Працює

Read more about очна форма навчання це here.

У школі діти, особливо молодшої школи, проводять перерви дуже активно. Важливо встати, пройтися, переключити увагу та налаштуватися на наступний урок. Усі ці переваги є головними аргументами прихильників традиційної освіти. У чому різниця — пояснюють освітні експерти, з якими спілкувались журналісти видання “Українська правда. Життя”.

різниця між онлайн і очною формою навчання

І для деяких людей відповідь на питання “Чи вибирати навчання онлайн або офлайн?” буде очевидним. Онлайн навчання – це процес здобуття знань та навичок з використанням різних інтернет-ресурсів та навчальних платформ. Сучасні технології допомагають студентам вивчати актуальну інформацію в комфортному та звичному для них середовищі.

В цій формі навчання учень отримує пряму зворотну зв’язок з викладачем, може легко обмінюватися ідеями зі своїми однокласниками та мати можливість більш інтерактивної діяльності. У США студенти, чиї університети перейшли виключно на дистанційне навчання, були вимушені виїжджати з країни або переводитися на офлайн-навчання до інших університетів. Окремо варто згадати і про студентів, які не змогли повернутися у свої країни і стикнулися із закриттями кампусів, а отже, з потребою в пошуку альтернативного житла, ізоляцією, проблемами з документами тощо. Невизначеність із набором іноземних студентів впродовж пандемії очікувано призвела до зменшення набору і загалом зниження кількості таких студентів (на 20% у Німеччині, на 16% у США, а в Австралії запити на студентські візи скоротилися на %). Дистанційне навчання з’явилося ще в 1990-х, проте найбільший прорив у його розвитку стався під час пандемії.

Тому студенти можуть планувати роботу над здобуттям знань і залишати час для інших занять. Різниця між онлайн та дистанційною формою навчання полягає у синхронності. Для онлайн-занять характерне синхронне навчання, коли всі учні навчаються з викладачем одночасно за визначеним розкладом. Дистанційне передбачає більш вільне та незалежне від часу прослуховування та вивчення матеріалу. Обидва види навчання мають свої переваги та недоліки, і вибір між ними залежить від потреб та умов кожного студента.

Поради та рішення для роботи і навчання, коли немає електроенергії. При асинхронному режимі учні мають план, перелік онлайн-матеріалів і завдань, які вчать і виконують у зручний для себе час, а здають до певного дедлайну. Онлайн-навчання дає вчителям можливість використовувати багато інструментів, таких як аудіо, відео, віртуальні дошки, анімацію, живі чати та віртуальні конференц-зали. Педагогам треба призвичаюватись до виконання нової ролі тьютора (фасилітатора, ментора), на якого покладається індивідуальна педагогічна підтримка, координація процесу навчання та надання індивідуальних консультацій.

Перевагою є те, що студент-заочник, який вже має вищу або середню професійну освіту, може скористатися прискореною програмою, здобуваючи освіту за three роки. Зазначимо, що існують обмеження для тих, хто обрав заочну форму, а саме, лікарська та пілотна спеціальності не доступні в цьому режимі навчання. Водночас на думку педагогині, переведення неякісної масової освіти в онлайн-формат видається дещо безсенсовим, адже втрачається одна з її основних функцій – утримання дітей в безпечному просторі, доки працюють батьки. Віктор Громовий підкреслює, що навесні в основному було самостійне навчання учнів за консультативної підтримки вчителя – завдання скидали у Viber.

Верховна Рада приймає Закон України «Про національну програму інформатизації», в якому формулюються завдання з інформатизації освіти та визначаються напрямки їх реалізації. Проте Валентина Моржиєвська вважає, що навесні все-таки відбувалось онлайн-навчання, оскільки дистанційне навчання – це інша парадигма освіти, а більшість вчителів ще сповідують традиційну. Під час дистанційного навчання ніхто не змушуватиме дитину виконувати завдання та не стоятиме над душею. Перш за все сам учень чи студент зацікавлений в отриманні знань. До того ж немає єдиного розуміння терміну EdTech (освітні технології). Одні викладачі розуміють під ним самі цифрові рішення для створення та ведення освітніх проєктів, інші — курси та тренінги в режимі онлайн із застосуванням інноваційних підходів.

Однак більшість уроків все ще будуть в Інтернеті, що дозволяє виконувати практичні роботи та завдання в Інтернеті. До того ж, онлайн навчання може забезпечити студентам більш широкий вибір курсів та програм з навчання, оскільки вони можуть зареєструватись на курси університетів з усього світу та вибрати той, який найкраще відповідає їх потребам. Крім того, вони можуть мати доступ до викладачів та експертів з різних країн та отримувати найбільш актуальні знання та навички. Іванна Коберник, співзасновниця ГО “Смарт освіта” та ГО “Батьківський контроль” , говорить, що дистанційне навчання – це не завжди онлайн навчання, і навпаки. Онлайн-навчання може відбуватися і в школі – якщо діти працюють в класі з використанням певної інтернет-платформи. В цілому онлайн навчання має деякі недоліки, але при правильному підході воно може бути настільки ж ефективним, як і навчання в традиційній класній кімнаті.

різниця між онлайн і очною формою навчання

Облік навчальних занять, оплата праці педагогічних працівників. У класному журналі необхідно зазначати режим проведення (синхронний, асинхронний) конкретного навчального заняття. Відмітка про відсутність учня може робитися лише під час навчального заняття в синхронному режимі.

Хоча онлайн-викладання та навчання вважаються майбутнім освіти, вони не можуть замінити оффлайн-освіту у всіх аспектах. У порівнянні з онлайн-навчанням, оффлайн не пов’язане з будь-якими технічними моментами. Традиційний оффлайн-клас також допомагає учням покращити свої вміння роботи в команді та інтерактивні навички, оскільки їм доводиться працювати в одному класі, спілкуючись одне з одним. Що ще важливо, оффлайн-навчання дозволяє викладачам більш ефективно відслідковувати відповіді студентів та їхній прогрес, а також спостерігати та контролювати їхню поведінку, задовольняючи індивідуальні потреби кожного учня в міру потреби. Онлайн навчання – це відмінний спосіб здобути якісну освіту без необхідності відвідувати заняття особисто.

Успішний розвиток системи дистанційного навчання без вирішення проблеми підготовки педагогічних кадрів неможливий. Викладачі вишів потребують спеціального навчання з розробки своїх курсів для дистанційної форми спільно з програмістами і в оволодінні відповідними педагогічними технологіями. Викладачам яким за 60 – це вже не потрібно, а тим кому далеко до 50  – часто матеріально невигідно. Деякі системи настільки складні, що для їхнього налаштування під потреби компанії або школи наймають окремих розробників. Це зрозуміло, оскільки вони знають, як правильно під’єднати інструменти онлайн навчання до електронного курсу та використати їхній повний потенціал.

різниця між онлайн і очною формою навчання

У НУБіП  України створено і добре налагоджено ефективне дистанційне навчання, що всебічно розкриє потенціал студента, враховуючи як індивідуальні, так і загальнолюдські потреби. Тому процес розробки якісного вільного освітнього простору та підготовки педагогічних кадрів – фахівців зі своєї спеціальності, а також у сфері інформаційних технологій є надзвичайно важливим. З метою дотримання прав педагогічних працівників дистанційне навчання має організовуватися в межах їхнього робочого часу, з урахуванням режиму роботи закладу освіти. Оффлайн-навчання відноситься до традиційної освіти, яка дозволяє учням особисто спілкуватися з викладачами та своїми одногрупниками.

По-перше, перед початком онлайн-уроків влаштовуємо соціо-культурні студії. На них діти діляться своїм настроєм, обговорюють важливі для них теми та налаштовуються на заняття. По-друге, проводимо додаткові безкоштовні факультативи, до яких може доєднатися кожен учень, щоб у неформальній обстановці поспілкуватися один з одним. А онлайн-навчання – це варіант синхронної дистанційної освіти, за якого учні мають бути присутніми біля моніторів комп’ютерів чи увімкнених мобілок одночасно з вчителем за розкладом.

Вибір форми навчання залежить від особистих обставин, професійних зобов’язань та індивідуальних навчальних потреб студента. Важливо зробити обдуманий вибір, щоб забезпечити успішне та ефективне здобуття освіти. Досі більше 60% педагогів використовують телефонний зв’язок та електронну пошту (майже 40%). Для розвитку дистанційного навчання потрібні чималі обсяги інвестицій, які дозволять придбати необхідне обладнання, а також навчати не тільки професорсько-викладацький склад, а й адміністративний персонал і технічних фахівців.

Після онлайн-занять переключіть дитину на світ поза екраном. Це важливо як для фізичного, так і для ментального здоров’я. Говорячи про онлайн-навчання для школярів — ми говоримо про майбутнє. Останні події в Україні призвели до того, що майже кожен учень вже стикався з формою дистанційного навчання. Для когось — це вимушена міра, для інших — свідомий вибір навчатися в українській школі онлайн.

різниця між онлайн і очною формою навчання

Згідно з 9 статтею Закону України “Про освіту” таке поняття як онлайн-школа ще не затверджене. Отже, очна форма забезпечує інтенсивний контакт з викладачами та одногрупниками, але вимагає повної зайнятості студента. Заочна форма пропонує гнучкість і можливість поєднання «освіта + робота», але вимагає високої самодисципліни. Очно-заочна форма є компромісом, поєднуючи аудиторні заняття з самостійною роботою та гнучким розкладом. Дуальна форма спрямована на інтеграцію теоретичних знань з практичними навичками, що полегшує адаптацію до вимог ринку праці.

  • Дуальна форма спрямована на інтеграцію теоретичних знань з практичними навичками, що полегшує адаптацію до вимог ринку праці.
  • Щоб дистанційна освіта була дійсно продуктивною, треба дотримуватися деяких рекомендацій.
  • Виконують завдання на спеціальному сайті, платформі чи надсилають на електронну пошту.
  • Вчитель може зовсім не зустрічатись з учнями в онлайн-відео, а лише писати коментарі в чаті.
  • Світ змінився незворотно, тож потрібно адаптувати систему освіти до роботи з більш інтенсивним використанням дистанційної та змішаної форм навчання.
  • Особливість такого навчання полягає в тому, що воно відбувається дистанційно.

Однак останнім часом на ринку з’являються LMS з інтуїтивно зрозумілим інтерфейсом і зручним конструктором, які дають змогу запустити перший урок лише за 30 хвилин. При цьому формат онлайн навчання (eLearning) має деякі відмінності, попри певну схожість із дистанційними курсами. Він передбачає вивчення навчальних матеріалів “тут і зараз”, тому більшість занять (або всі) відбуваються в прямому ефірі. Батьки, які виявляють бажання щодо організації дистанційного навчання своєї дитини, у відповідній заяві підтверджують наявність умов для дистанційного навчання в синхронному та асинхронному режимах (пункт 4 розділу ІІ, пункт three розділу ІІІ Положення).

Тому ми надаємо доступ до нашої власної платформи StudPlan як батькам, так і дітям. Учень може переглядати розклад занять та факультативів, отримувати та завантажувати домашнє завдання тощо. Батьки також отримують доступ, де можуть прочитати зворотній зв’язок по дитині та її успіхах, ознайомитися з іншими учнями класу тощо. У цій статті детально описано, хто такий Team Lead та які обов’язки він має у компанії. У статті також розглянуто переваги та недоліки роботи тім ліда в IT-індустрії.

Такі технології можуть використовуватися на очній (денній, вечірній), заочній, мережевій, екстернатній, сімейній (домашній) формах, педагогічному патронажі. У разі потреби в закладі освіти може бути розроблено Положення про організацію дистанційного навчання в закладі освіти, яке затверджується керівником закладу освіти (за попереднім схваленням педагогічної ради). Основний недолік навчання офлайн полягає в тому, що студенти можуть не мати доступу до тих самих ресурсів, що й онлайн. Наприклад, навчальні платформи онлайн зазвичай мають доступ до цілого ряду навчальних матеріалів, таких як відео, книги та лекції, до яких студенти можуть отримати доступ з будь-якого місця. З використанням новітніх засобів усі необхідні навчальні ресурси (підручники, посібники, дидактичний матеріал, педагогічні програмні засоби тощо) зберігаються  в єдиному хмарному доступному сховищі.

У заяві має бути підтверджена наявність умов для навчання в синхронному та асинхронному режимах, зокрема доступу до мережі Інтернет і персонального комп’ютера (з можливістю використання засобів аудіо-, відеоконференцзв’язку). Міністерством освіти надані роз’яснення щодо організації освітнього процесу під час дистанційного навчання у зв’язку із набранням чинності нового Положення про дистанційну форму здобуття повної загальної середньої освіти. Онлайн навчання – це форма навчання, яка відбувається в Інтернеті. Вона може бути проведена як синхронно, коли учні та викладач знаходяться в один і той же час в Інтернеті, але на різних місцях, так і асинхронно, коли учні можуть навчатися у зручний для них час та темп. Традиційне навчання, з іншого боку, відбувається у класі, де учні та викладачі зустрічаються особисто для проведення занять.

У світі сьогоднішнього дня, навчання можна проводити не тільки в класі, але й онлайн. Завдяки розвитку технологій, ми можемо навчатися де би ми не знаходилися, з будь-якого пристрою з доступом до Інтернету. Однак, чи є онлайн навчання кращим вибором, порівняно з традиційним офлайн навчанням? У цій статті ми розглянемо плюси та мінуси обох форм навчання, порівняємо їх та з’ясуємо, який варіант є більш оптимальним для різних ситуацій та потреб. Метавсесвіт – це можливість розширити свій кругозір, навчатися з будь-якої точки світу та обмінюватися міжнародним досвідом зі студентами. DAN.IT перші, хто зробив можливим навчання в такому форматі, щоб бути на крок ближче до технологій.